שטיח עבודת יד המדריך המקצועי לפני קניה
איך לקנות שטיח פרסי או כל שטיח עבודת יד מצמר ודברים שכדאי לדעת.
בשנים האחרונות מגוון שטיחי עבודת היד כה רב , הודות למכסים נמוכים לאחר עידן ח''כ שפירא, בין 4% ל 22%.
שינוע זול ומהיר בין מדינות והיצע גדול של שטיחים בעולם.
פערי המחירים בין השטיחים כל כך גדולים מתחיל בכ-300 שח למטר רבוע ועד כמה אלפי שקלים למטר רבוע.
לא תמיד היקר הוא הטוב והחזק שישמש אותנו לשנים רבות ואף דורות.
בארץ, ענף זה שולט רובו בידי יהודים יוצאי איראן, שהם מן הסתם סוחרים ממולחים ואנשי מכירות מהטובים בעולם
שיספרו לכם סיפורי אלף לילה ולילה רק כדי למכור לכם את השטיח.
רובנו כלל לא מבין בשטיחים ולעיתים אף מבולבלים מהמגוון הרחב של סוגים, דוגמאות, איכויות ומחירים.
טרנדים שונים שחנויות מובילות מכתיבות לנו את הטון.
קניית שטיח פרסי או כל שטיח עבודת יד יכולה להיות משימה קשה אם הקונה לא יודע מה הוא מחפש, וכמובן שאנו רוצים
להיות בטוחים שאנו משלמים את המחיר ההגון והנכון עבור השטיח.
כאן אנסה לתת לכם עצות וטיפים מקצועיים מניסיוני הרב בתחום ניקוי תיקון ומכירת שטיחים.
מהם הדברים החשובים שעלינו לשים לב לפני קניה.
ישנם כמה פרמטרים חשובים לפי סדר אקראי והם:
1. סוג חוט השתי
כל שטיח עבודת יד ארוג על חוטי שתי, חוטים שהולכים לאורך השטיח ויוצאים מקצוותיהם שהם הפרנזים,
חוטים אלו הם בסיס השטיח, הם השלד שעליו קושרים את חוטי הצמר שיוצרים פלומה ולבסוף דוגמא.
ישנם שלושה סוגי חוטים כאן אפרט על ההבדלים יתרונות וחסרונות של כל סוג.
א. שתי צמר - נשמר לשנים רבות, שומר על גמישות ורכות השטיח, יכול לספוג קצת רטיבות ועדיין נשאר רך, החסרונות ברטיבות עלול להתכווץ ולקבל "גלים" נזק שניתן לתיקון ומוכר בחברות הביטוח במקרה של שיטפון.
נפוץ בשטיחים נוודים, אפגנים, תורכים ועתיקים.
ב. שתי כותנה - חוט חזק וקשה, השטיח מונח על הרצפה ביציבות יותר מאשר שתי צמר או משי ופחות חשש להחלקה.
השטיח כמעט תמיד מונח ישר על הרצפה ללא כווצים אפילו אם נרטב. החיסרון ברטיבות לאורך זמן מקבל סוג של פטריה מתקשה נחלש וכתוצאה מכך נגרמים קרעים.
נפוץ בשטיחים פרסיים שטיחים הודים ורוב השטיחים.
ג. שתי משי - חוט עדין מאד, קשה מאד לטיפול ברטיבות נחלש ונרקב בדומה לחוט היוטה, השטיח מתחיל להיקרע אחרי מספר שנים קצר של שימוש, פרנזים ממשי נשחקים גם כן לאחר זמן קצר של שימוש.
שטיח בעל שתי משי חייב להישמר בסביבה יבשה, כדאי להימנע מקניית שטיח עם שתי משי למרות שמשדרים יוקרתיות ואיכות.
נפוץ בשטיחים פרסים מסוג איספהן, קום, טבריז, שטיחים טורקים מסוג ארקה, ושטיחים סינים משי.
שטיחים עם פרחי משי או עיטורי משי לא נכללים בהגדרה זו ואיתם לא אמור להיות כל בעיה.
בשלושת הסוגים הנ''ל רטיבות הכוונה לשטיח שבא במגע עם מים ונשאר רטוב לאורך זמן כמו שיטפון, ניקוי בייתי בחומץ או שמפו ניקוי ע''י חברה שבאה לנקות שטיחים בבית, וגם הזמן עושה את שלו, באוויר יש לחות ורטיבות שנספגים בשטיח לאורך השנים , לכן רצוי תמיד לשמור על השטיח יבש ולחשוף אותו מדי פעם לקרני השמש מגבו.
קרא מאמר נפרד טיפול ואחזקה לשטיח.
חשיבות רבה לעובי חוטי שתי ככל שהם יותר דקים כך השטיח צפוף יותר ואיכותי יותר.
2. צפיפות
כדי לבדוק צפיפות צריך להפוך את השטיח מהגב ולראות את עובי הקשרים. כל שטיח מורכב מנקודות כמו פיקסלים
בתמונה שמהם מורכבת הדוגמא, וכמו בתמונה ככל שהן קטנות יותר עדיף, הפוקוס של הדוגמא יותר ברור, הדוגמא יותר עדינה ויותר פרטים נכנסים לשטח נתון.
צפיפות השטיחים נמדדת לפי kpsm קשרים למטר מרובע או kpsi קשרים לאינץ' ריבועי . נעים בין 80 אלף קשר ועד
יותר ממיליון קשרים למטר ריבועי.
אמנם חשוב שלשטיח תהיה צפיפות גבוהה אבל זה בהחלט לא מדד לאיכות יכול להיות שטיח בצפיפות של 400 אלף קשר
יותר איכותי ויקר משטיח בעל צפיפות של 600 אלף קשר, זה כמו להשוות בין תפוחים לאגסים.
בעל מקצוע טוב לעולם לא מודד שטיחים לפי צפיפות מספיקה לו טביעת עין כדי לקבוע את טיבו.
ישנם גם שטיחים שצפיפותם נמדדת לפי מספר שורות לאינץ', למשל שטיחים סינים או שטיחי טבריז פרסים.
שטיחים ארוגים משורות שורות ובין כל שורה עובר חוט ערב או שניים שנותן חוזק לרוחב השטיח, לעובי חוט זה יש גם השפעה לאיכות ישנם חוטי ערב בעובי של הקשר עצמו וישנם חוטי ערב דקים שכמעט ולא נראים לעין, כמובן שגם כאן עדיף חוט דק כי גם אז השטיח יותר צפוף, גב השטיח צריך להיות אחיד וחלק עבודה fine.
דוגמאות שונות לצפיפויות של שטיחים שונים התמונות מגב השטיח, ניתן להגדיל את התמונות ע''י לחיצה עליהם.
שטיח איספהן בצפיפות גבוהה. | שטיח אפגני צפוף ביותר כמיליון קשרים למטר רבועי | בלוג' אפגני צפיפות בינונית | שטיח פרסי בכטיאר בצפיפות נמוכה עם חוט ערב דק. | שטיח עבודת יד ישראלי משכית בעל צפיפות נמוכה מאד. |
3. צמר
סוג הצמר הוא אחד הדברים החשובים לקביעת איכותו של שטיח ועמידותו לשנים רבות.
מניסיוני בניקוי ותיקון שטיחים אני נתקל בשטיחים שבשימוש מסיבי וכמעט שלא נשחקו ולעומת זאת ישנם שטיחים שבקושי דרכו
עליהם וכבר אחרי 20 שנה נשחקו.
כאן אנסה להסביר על סוגי צמר איכויות ולמה לשים לב.
קצת פיזיקה - לכל חומר ולכל חוט יש משקל סגולי במילים אחרות כמות הסיבים לאותו נפח נתון, כמות הסיבים לאותו נפח צריכה להיות גבוהה כלומר שיהיה יותר צמר מאשר "אוויר".
איכות הצמר נקבעת מסוגי הכבשים ואזורי גידולם, עונות גזיזה, גיל הכבש, איזור הצמר בגוף ועוד, חוט הצמר מורכב מסיבים דקים שמלופפים אחד לתוך השני ויוצרים חוט, הסיבים צריכים להיות ארוכים גמישים וקרובים אחד לשני. צמר קורק נחשב לצמר איכותי ביותר שהוא צמר טלאים או צמר רך מאיזור הבטן והצוואר ומזכיר במראהו כברק המשי.
בעת קניה כמובן שלא נוכל לדעת את כל הדברים הללו אבל מה שכדאי שנדע ששטיחים צפופים בדרך כלל גם עם צמר איכותי יותר.
נוכל גם להעביר את היד על פני השטיח הלוך ושוב ונראה אם נשאר פלומה דקה על היד , אם כן שטיח זה ישחק מהר מאד.
בשטיחים צפופים עם קשרים קטנים בדרך כלל גם אורך השיער נמוך, שיער גבוהה מדי נוטה לשכב לכיוונים שונים ויוצר אשליה של כתם. גובה שיער סביר כ- 8 מ''מ.
רוב שטיחי עבודת היד פני השטיח [pile] עשויים מצמר.
למה כדאי לקנות שטיח עשוי צמר?
שטיח צמר מציע יתרונות שקשה לוותר עליהם. הצמר הוא חומר מצוין וטבעי המקנה בידוד תרמי, חם בחורף וקריר בקיץ, הצמר מווסת לחות, אוטם רעש, תוצאות טובות לאחר ניקוי ועמיד יותר בפני כתמים אך קשה יותר בהסרתם. הצמר חזק ועמיד לאורך שנים, רך ונעים למגע . סיב הצמר הוא חומר אקולוגי הטוב ביותר והשפעתו על הסביבה נמוכה, לא מזהם, לא רעיל, פחות חשמל סטטי ומושך פחות אבק ולכלוך הנישאים באוויר. והכי חשוב הצבעים המתקבלים חמים ונעימים לעין ושום חומר סינטטי לא יכול להגיע לצבעים ומרקם כזה.
4. צבעים
צביעת החוטים נעשית כיום בשתי דרכים.
דרך א. צביעה טבעית מן הצומח או מן החי.
למשל מן הצומח אדום מפרחי שושנים או ורדים, ירוק מפיסטוק ועלים שונים, כחול כהה עד סגול [אינדיגו] מצמח הניל, וכן קליפות רימונים או אגוזים, תבלינים כמו זעפרן, כורכום, קרי ועוד רבים. ומן החי תולעים מן הים לצבע אדום שני, חלזונות לצבע תכלת ועוד.
דרך ב. צביעה כימית על ידי אבקות מיוחדות שמיוצרות בעיקר בגרמניה וקצת בצפון איטליה ונקראים צבעים סינטטיים. כאן סוחרים רבים מהללים את שטיחיהם שנצבעו בצבעים טבעיים למרות שהם בעצמם לא בהכרח יודעים. בשטיחים חדשים נדרשת בדיקת מעבדה כדי לקבוע אם הצבעים טבעיים או סינטטיים, אך בשוק כיום יש מגוון רחב של שטיחים שידוע מראש מקורו של הצבע, למשל ידוע ששטחי זיגלר צבועים בצבעים צמחים, ואילו שטיחי טבריז פרסי החדשים דווקא צבועים בצבעים סינטטיים.
ישנם גם שטיחים עם שילוב של צבעים טבעיים עם צבעים סינטטיים מכוון שלא ניתן להפיק צבע מסוים מן הטבע או שיקר מדי להפקתו והאורג מנסה לחסוך. לדעתי כמעט ואין חשיבות לסוג הצבע, רוב צבעי השטיחים מחזיקים שנים רבות, הצביעה הטבעית ישנה יותר ואילו הצביעה הכימית נפוצה ב60 שנה האחרונות ואף יותר. כיום רוב הצביעה נעשית כימית גם בשטיחים פרסיים היות והיא הרבה יותר זולה. בשני סוגי הצביעה שטיחים שבאים במגע ממושך עם מים הצבעים גולשים, בעיקר הצבע אדום.
הרבה סוחרים טועים ומטעים אין קשר בין שטיח שצבעיו ירדו וגלשו על צבע אחר בשטיח לבין סוג הצביעה. גם צבעים טבעיים גולשים במגע עם מים. ההבדל היחיד הוא בדהייה של הצבעים, צבעים טבעיים כמעט שלא דוהים עם השנים ואילו צבעים כימים עלולים לדהות לאחר חשיפה ממושכת לשמש או לאור חזק. אם השטיח שאנו רוצים לקנות אמור להיות באזור שטוף שמש או מקום מואר עם חלונות גדולים היוצרים מעין חממה, עדיף שטיח עם צבעים טבעיים. אגב גם לצבעים דהויים יש יופי עתיק ומיוחד.
דוגמאות לצבעים סינטטיים בשטיחים פרסים, קצוות הצמר שחשוף לאור דהה והתבהר ואילו פנים הצמר נשאר צבע כחול או אדום המקוריים.
צבעים טבעיים נחשבים לאותנטיים יותר ולכן הם יותר מבוקשים.
בשטיחים עתיקים כאמור הצבעים טבעיים ויש חשיבות להרמוניה של הצבעים ושימוש טוב של צבע.
מאמר זה לא מתייחס לשטיחים עתיקים מעל 80 שנה לשטיחים אלו נדרשת מומחיות שונה ידע וניסיון רב. מחירם ואיכותם נקבעים לפי נדירות, איזורים מסוימים דוגמאות צבעים ועוד ולא בהכרח מצפיפות איכות הצמר או סוג השתי.
אבראש - פירושו בפרסית ענן קטן. בשטיח נוצר חילופי צבע, כלומר צבע הרקע או כל צבע באובייקט השטיח משנה גוון בפסים ישרים לכל רוחב השטיח ולפעמים לאחר מספר סנטימטרים חוזר לגוון ההתחלתי. תופעה זו נקראת אבראש וסיבתה היא זו - ישנם מקרים בהם נגמר לאורג חוט מצבע מסוים, בצביעה חוזרת מתקבל צבע בגוון אחר או לחליפין משתמש האורג במספר חבילות חוטים עם צבע שונה שנוצר מכמות שונה של שומן בצמר ובתהליך הצביעה מוסף מלחים ומינרלים אשר נספגים לצמר ברמות משתנות לכן נוצר בשטיח חילופי צבעים. זהו גם סימן שהצמר לא נצבע באמצעים כימים ומסמן את טבעיות ואותנטיות של השטיח ובהחלט לא נחשב כפגם.
שימו לב לפסים החומים או כל צבע חום בחצי התחתון של התמונה שפתאום נהפכים לאפורים בחצי העליון של התמונה. | שטיח קבקזי עתיק עם אברש חילופי צבע ברורים של הרקע. |
הצבעים שחור וחום כהה מכילים כמות גדולה של ברזל ופחמן שגורם לשחיקה מוגברת, בשטיחים ישנים מעל שמונים שנה חוטים אלו כמעט ונעלמים.
5. עיצוב
אחד הדברים החשובים בשטיח מעבר לאיכותו הוא כמובן עיצוב ודוגמה. שיתאים לנו ונוכל לחיות איתו לאורך שנים.
העיצוב משקף את התכנון מיומנות ויצירתיות של האורג. פרופורציה נכונה, איזון, הרמוניה, שימוש טוב של צבע וצמר ובסופו של דבר יתקבל שיווי משקל בין כל המרכיבים. מורכבות הדוגמה תלויה גם בניסיונו ומיומנותו של האורג והמקום בו השטיח נארג. שטיח בעבודה עירונית מתוכנן יותר ומדוייק יותר ואילו שטיח כפרי או נוודי נארג בדרך כלל מזיכרון, השטיחים לא מדוייקים בדוגמה עם הרבה טעויות והשטיחים די עקומים בעיקר בשטיחים גדולים שעוברים את שני מטר אורך. שטיחים עירונים בדרך כלל יקרים יותר אך הביקוש בעולם הוא יותר לשטיחים כפריים ושבטים עם פחות דיוק בדוגמה.
שמות סוגי שטיחים עבודת יד ובהם גם השטיחים הפרסיים נקראים לרוב לפי שם העיר הכפר או השבט שבו נארגו, לכל אזור כזה יש מסורת שמירה על מוטיב הדוגמאות והרכב הצבעים היחודי משלהם. המומחים יכולים לזהות את גיל השטיח גם לפי מוטיבים אלו.
הערים המובילות בשטיחים הפרסיים שבהם נארגים שטיחים ברמה גבוהה הם: איספהן, קשן, קום, נעין, טבריז ועוד.
מחירי השטיחים נקבעים גם לפי המשפחות שהשטיחים מהסדנא שלהם נחשבים ליוקרתיים יותר , בדומה לצייר מפורסם ובעל שם שתמונותיו יקרות יותר.
למשל משפחת סרפיאן מהעיר איספהן, משפחת מוכטאשם מהעיר קשאן , וכ'ד.
שמות שטיחים פרסיים נפוצים נוספים - המדן, שיראז, חורסאן, סנה, סרוק, קרמן, וירמין, אבדה, ארדביל, בכטיאר, קשקולי, טפריש, בידג'אר, הריז, קולאי, קלרדש, אפשר, גורוון, מהל, ברצ'לו ועוד רבים.
לא כל שטיח מאותו עיר או כפר שווים ברמתם ואיכותם, בתמונות שלפניכם צילמתי 3 שטיחים שנארגו בעיר קשאן וסביבתה וישנם הבדלים גדולים בין האריגות, המטבע בתמונה להמחשת גודל הקשרים.
פני השטיח | גב השטיח | ||
- שטיח קשאן הרון - | - צפיפות כ 300 אלף קשר למ'ר | ||
- שטיח קשאן ארדכאן - | - צפיפות כ 500 אלף קשר למ'ר | ||
- שטיח קשאן צמר קורק - | - צפיפות כ 750 אלף קשר למ'ר |
ישנם גם שטיחים שבקצה הבורדור ישנו מרקה חתום בערבית בדרך כלל עם רקע 3 פסים ירוק לבן אדום [צבעי דגל פרס] .
ישנם סוחרים שמהללים את השטיח בזכות מרקה זו, לחתימה זו אין שום חשיבות למחיר השטיח או איכותו אבל יכולה לעזור בעת קושי בזיהוי השטיח כי לרוב בחתימה זו מצויין שם משפחת האורג או שם האזור בו נארג.
ישנם שטיחים יקרים ללא מרקה וישנם שטיחים זולים יותר עם מרקה.
חשיבות למרקה בעת ציון סדנא או משפחה בעלי שם אך מקרים אלו נדירים יותר.
דוגמא למרקה על שטיח פרסי קשאן צמר קורק שבו מצויין פארק פרחים | מרקה לשטיח נעין שישלה | מרקה מוסתרת בבורדור לשטיח קרמן |
איך לבחור שטיח לסלון בעבודת יד?
בהתחשב במגוון הרחב, איכויות וצורות שונות, טרנדים שמציפים אותנו בלי סוף, המשימה די קשה ומבלבלת.
כסוחר שטיחים מהוותיקים שראה כבר הכל אנסה לתת טיפים מניסיוני ולעשות את הבחירה לקלה יותר.
איזה גודל של שטיח ?
כיום, שברוב הבתים חלל הסלון מחובר עם פינת האוכל והמטבח, עם ריצופים כמו שיש, קרמיקה או פרקטים יפים המגמה היא לשטיחים קטנים ומפוזרים בכמה מקומות בסלון. השטיח המרכזי שמתחת לשולחן גודלו צריך להיות כאורך הספה הגדולה כשני מטרים עד שלושה, לא כדאי להכניס שטיח מתחת לספות יותר מדי אם בכלל בגלל הקושי בגלגול בזמן ניקיון הבית, השטיח חלקו נסתר ולא נראה לעין וכן משמש דגירה נוחה לעש במקרה שהשטיח צמר.
מסביבו נפזר שטיחים כגודל החללים עם מרחקים של לפחות 20 ס'מ בין כל שטיח.
סלון ממוצע של כ 30 מ'ר עם פינת אוכל וכניסה מתאימים כשלושה שטיחים. ואין צורך להתאים בינהם, שטיח צריך להיות יפה ברגע שיהיה יפה בעינכם הוא כבר יתאים לבד לכל דבר. בדיוק כשם שאנו לא מתאימים בין תמונות בבית.
איזה סוג שטיח נבחר?
כאן המשימה קצת יותר קשה אך הכל תלוי בנו וכמה נוכל להתפשר כי יש אין סוף של אפשרויות.
הטרנדים בעולם העיצוב מתחלפים בממוצע כל שלוש שנים, מעצבים רבים מונעים לפי שיקולים כלכלים ולפי אותם חנויות שהם עובדים איתם.
טרנדים אחרונים למשל הם שטיח וינטז' אשר עברו שחיקה יזומה וצביעה אחידה למחיקת הדוגמא, אני אישית לא מתחבר לסוג זה של שטיח. שטיח ויסקוזה או משי צימחי בגוון אחיד שנמכרים כמשי למרות שהם לא וכן שטיח זיגלר, שטיח טלאים , שטיח שאגי עם שיער גבוהה ומשמש כר נוח לצבירת אבק ולכלוך, שטיח חלוקי נחל עבים לא פרקטים ומגושמים כמו גם שטיח במבה, שטיחי עור ועוד רבים. כמובן שכל אחד עם טעמו האישי וסגנון הבית.
אך לדעתי, השטיחים היפים ביותר הם שטיחים עם נשמה, שטיחים עם הרמוניה של שילוב צבעים ואומנות בלתי נגמרת.
הם כמובן השטיחים האורינטלים הקלאסים כמו השטיחים הפרסים, שטיחים אפגנים, שטיחים תורכים, שטיחי הקילים וכ'ד.
שטיחים שמתאימים לכל סגנון ותמיד באופנה, שטיחים שישמשו אותנו לאורך שנים עם גאוות בעלות, שטיחים שמשתבחים עם הזמן.
שטיח לסלון הוא כרטיס הביקור של הבית ויש להתאימו בקפידה יתרה משאר חדרי הבית.
מחירים של שטיחים עבודת יד והיכן כדאי לקנות
ענף שטיחי עבודת היד בארץ לא משופע בחנויות רבות ובתחרות הוגנת. השוק פרוץ למחירים שונים ולעיתים אף מופקעים.
אין מחירון ואין שני שטיחים אותו דבר כך שכל סוחר יכול להגיד שהשטיח שלו איכותי יותר ולכן הוא יותר יקר.
הסוחרים הפרסיים הם אנשי מכירות מהטובים בעולם ופי כמה היהודים שבניהם, קניה הוגנת ואמינה נעשית ליותר קשה.
לכן אל תלך שולל אחר מבצעים והנחות ענק, טריקים שיווקיים ישנים וידועים בקרב סוחרי השטיחים גם הוותיקים שבניהם כמו סוגרים ומחסלים, פינוקים שונים כמו כוסות תה פרסי או תעודות לשטיח.
קניית שטיח פרסי, אפגני או כל עבודת יד, מתבצעת אחת למספר שנים ואף עשרות שנים, לרוב איננו מכירים או יודעים היכן לקנות.
אמינות, שרות טוב, והמלצות הן דבר חשוב. חנות ותיקה עם מוניטין שנדע שיש אבא ואמא גם לאחר הקניה.
לא תמיד בחנות גדולה ומפוארת נשיג מחיר טוב לשטיח, נהפוך הוא לחנות גדולה יש הוצאות גדולות כמו שכירויות, ארנונה, פרסום, ביטוח, שכר עובדים ופרטים חודשיים רבים. כל זה חייב להיות מגולם בסופו של דבר במחיר הסופי של השטיח.
אם אנו יודעים בערך את סוג השטיח שאנו מחפשים לפעמים החנויות הקטנות יכולות להשיג כל דבר שנרצה גם אם אין להן את השטיח כרגע במלאי, ובהרבה יותר זול. שווה לנסות.
המחירים נקבעים בעיקר לפי צפיפויות, איכות צמר, כפי שמוסבר בתחילת המאמר, סוג השטיח כלומר מאיזה מדינה או עיר נארגו, גיל השטיח, היצע וביקוש ועוד.
אנסה להעריך כמה דוגמאות לטווח מחירים לשטיחים חדשים וסוגים שונים של שטיחים כמובן שיש חריגות למעלה או למטה.
כמה עולה שטיח פרסי?
שטיח אפגני רגיל 400 - 600 שח למטר רבוע
שטיח אפגני צפוף או בלוץ צפוף 600 - 1200 שח למ'ר
שטיח זיגלר\ סופר זיגלר 900 - 1400 שח למטר.
סוגים כמו מהאל, קורק פיין וכד'מחיר לפי שטיח.
אריגה משולבת 700 - 1100 שח למ'ר.
שטיח קילים צמר 400 - 1000 שח למ'ר.
בשטיחים פרסיים טווח המחירים גדול מדי החל מ 500 שח ועד אלפי שקלים, ושונה משטיח לשטיח בעיקר בשטיחים היוקרתיים יותר.
בקרוב הוסיף גם כמה מחירים לשטיחים פרסיים נפוצים.
שטיח קשאן טוב קורק [ לא ארדקן ] 3000 - 4000 שח למטר רבוע.
שטיח קשאן ארדקן 1200 - 2000 שח למטר.
שטיח טבריז עם פרחי משי 2000 - 4000 שח למטר רבוע
שטיח שירז 800 - 2000 שח
שטיח המדן 1000 - 1500 שח
שטיח נעין שישלה כ 4500 שח כמו איספהאן
שטיח נעין אפלה כ 2500 שח
שטיח נעין נולה כ 1300 שח
שטיח טלאים תורכי 700 - 1000 שח.
שטיח איספהאן שתי משי 4500 שח למטר רבוע
המחירים משתנים כל הזמן והרישום לעיל הוא כללי ואין לפרשו כמחיר שאתה צריך לשלם.
לפני כל קניה של שטיח עבודת יד ניתן להתייעץ עימי ללא כל התחייבות ולשאול כל שאלה כמו מחירים, היכן לקנות, איכות שטיח ועוד.
כמו כן ניתן להעלות תמונות למייל שמופיע בצור קשר או בוואטסאפ לטלפון 0522946166
ואשמח לעזור ככל שאוכל.
כותב המאמר ארז כה אין להעתיק מאמר זה