קווקז הוא אזור או חבל בגבולות בין היבשות אסיה לאירופה , בין הים הכספי לים השחור ומצפון מערב לאיראן.
באזור הקווקז שוכנות מדינות כמו אזרבייג'ן , ארמניה, גאורגיה ורוסיה בצפון . דרכם עובר גם רכס הרים מהגבוהים והמרהיבים ביותר.
כשמדובר על שטיחים קווקזים הכוונה בעיקר לשטיחים מאזרבייג'ן לכן אשייך אותם למדינה זו וזה גם הדגל שלהם שבכותרת.
ככלל שטיחים קבקזים נחשבים לאיכותיים ויפים, ויש להבין שיש הבדל גדול מאד בין השטיחים העתיקים בני מאה שנה ויותר לבין אלו שנארגו בעשורים האחרונים.
לאזרבייג'ן מורשת תרבות עתיקה ושטיחים עתיקים שנעשו על ידם נמצאים באוספים של המוזאונים מהגדולים בעולם.
הייתי מחלק את אזרבייג'ן לחמש ערים עיקריות בייצור שטיחים ואלו הם:
בקו - baku עיר הבירה על הים הכספי
קובה - kuba
שירוון - shirvan
קזאק - kazak שבחבל קראבאך
קראבאך - karabagh חבל בדרום אזרבייג'ן
כיום בשטיחים המסחריים אין כמעט הבדל בין האזורים שציינתי לעי''ל ואפילו בין שטיחי בקו ושירוון אין הבדל כלל והדוגמאות די דומות בכולם .
לכן אשייך את כל סוגי השטיחים לערך אחד כולל "שטיחים קווקזים".
וכן הסבר על שטיחי סומק sumak.
צפיפות קשרים: 120,000-400,000
פני שטיח: צמר
שתי : צמר [ ברוב השטיחים החדשים יותר- כותנה ]
ערב: צמר [ ברוב השטיחים החדשים יותר- כותנה ]
מידות נפוצות : הכל אך לא גדולים מדי.
השטיחים הקווקזים הם בדוגמאות גאומטריות אתניות ללא פרחים מורכבים בדרך כלל ממדליון ריבועי או מעוין אחד במרכז או יותר, לרוב שלושה מדליונים כאשר המרכזי בצבע שונה, ומוטיבים צורניים אחרים. הצבעים ססגוניים ודומיננטיים והצמר איכותי וחזק עמיד לאורך שנים.
בשל היופי של שטיחים הקווקזים ובשל מחירם הגבוהה דוגמאות אלו מיוצרות גם במדינות שעליות הייצור זולות יותר כמו אפגניסטן ופקיסטן ונקראים שטיחי קזאק הם למעשה חיקויים לשטיחים הקווקזים האורגינליים שכמעט ולא תמצאו בחנויות השטיחים. ראה ערך שטיח קזאק תחת השם שטיחים פקיסטניים. ונדרשת מומחיות קלה להבדיל בניהם. הדוגמאות בשטיחים הקווקזים מספקים מסתורין לאספנים ולא מעט מוטיבים לא ידועים עד היום מה פשר משמעותם. בשטיחים העתיקים יותר הפרנזים שהם שתי השטיח עשויים מצמר לעיתים מלופף בשני צבעים. משנות השבעים לערך עברו לייצור שתי כותנה כמו לשטיחים הפרסיים. מחירם של השטיחים הקווקזים גבוהה פי כמה משטיחים הפרסיים או האפגניים ולו בשל העובדה של עלות שכר פועל שיקר פי כמה משכר של פועל ממדינות מערב אסיה. שטיחים עתיקים קווקזים פופולריים במכירות פומביות ונמכרים באלפי יורו לפי מצבם והיופי. לא מעט חיקויים ברמות גבוהות בעולם שגם סוחרים מיומנים מתקשים לזהות. והכוונה לא לחיקוי של שטיחי הקזאק מאפגניסטן אלא חיקוי ממשי של שטיחים עתיקים שנארגו בסדנאות שפותחו במיוחד למטרה זו כולל צביעה מיוחדת ואריגה בגובה שיער נמוך מאד כיאה לשטיחים עתיקים. ושהפילו בפח גם מוזאון לעתיקות.
צפיפות קשרים: לא רלוונטי.
פני שטיח: צמר.
שתי: צמר.
ערב: צמר.
מידות נפוצות: הכל , בעיקר צרים וארוכים יותר כמו 200*350
שטיח סומאק הוא למעשה מציין שיטת אריגה, כמו שטיח קילים או שטיח קשרים להבדיל.
שטיחי סומאק מיוצרים גם בפרס כמו סומאק אפשר וכן בדרום פרס לעיתים גם הבלוג'ים אורגים סומקים ונקראים סומאק מפרש, soumak mafrash .
גם התורכים ידועים באריגת סומק בעיקר באנטוליה שנארגים גם בחוטי משי מלאכותי.
עיקר הסומקים נארגים בקווקז לכן בחרתי לכתוב ערך זה כאן.
שיטת האריגה בנויה כך: על חוטי השתי מצמר [בעיקר בשטיחים הקווקזים] או כותנה [בעיקר בשטיחים פרסים או תורכים] מלפפים חוט בדרך כלל צמר בשיטה של 2 צעדים קדימה וצעד אחורה וחוזר חלילה, כלומר מלפפים צמר על 4 חוטי שתי בבת אחת ומתחת לשטיח חוזרים עם החוט על 2 חוטי שתי האחרונים מתוך ה4 חזרה ויוצאים עם החוט מלמעלה ושוב מלפפים 4 חוטי שתי קדימה וחוזרים 2 אחורה וכן הלאה עד שיוצרים שורה , השורה הבאה אותו דבר רק בסדר הפוך. בין כל שורת ליפופים או שתי שורות מעבירים חוט ערב דק בדומה לאריגת קילים. ראה תמונה. האריגה מזכירה אריגת רקמת גובלן שהוא נארג על רשת מוכן מראש.
הסומק בדומה לשטיח קילים הוא אריגה שטוחה ללא פלומה ובדרך כלל עם שאריות קצוות חוטים לא חתוכים בגב השטיח.
קילים הסומאק יותר חזקים מקילים רגיל ואיכותו נקבעת לפי עובי החוטים, כמובן ככל שהחוט דק יותר הרי זה משובח.
הדוגמאות כיאה לשטיחים קווקזים מדליונים במרכז בדרך כלל שלוש, הצבעים העיקרים כחול ואדום.
בסומק אפשר הפרסי יש רקמות עדינות מאד ונחשבים לטובים מכל סוגי הסומק.